Duurzame kleding maakt niet alleen jezelf maar ook de rest van de wereld mooier. Kies daarom bewust bij de aankoop van je kleding voor duurzame kleding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor online platformen zoals Vinted, waar je tweedehands kledingstukken kunt kopen. Ook kun je denken aan kleding die duurzaam geproduceerd is. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, daarom staan in dit artikel een aantal voorbeelden van duurzame kleding.

Recycled bottle2boardshort 

Bottle2boardshorts zijn een initiatief van Ramatuelle Beachwear. Met dit initiatief willen zij plastic recyclen. Ze doen dit door hier zwembroeken van te maken. Voor een zwembroek hebben zij maar liefst tien plastic flessen nodig. Door dit product te kopen, help je dus plastic te verminderen. 

Vegan leer

Leer kan op veel manieren toegepast worden. Imitatieleer is iets wat steeds bekender wordt. Door imitatieleer te gebruiken, is er geen dierlijk product meer nodig. Je kunt denken aan tassen of schoenen, maar bijvoorbeeld ook aan autostoelen. Door gebruik te maken van deze producten en voor de imitatieleren variant, kun je jouw eindproduct dus als ‘vegan’ labelen. 

Fair trade 

Veel mensen kopen dagelijks producten, zonder te kijken naar waar deze vandaan komen. Dit is zeker vaak het geval in de kledingwereld. Veel kleding wordt in het buitenland geproduceerd en een groot aandeel van de artikelen komt uit Azië. Hier zijn de arbeidsomstandigheden vaak minder goed dan in Nederland. Let er daarom bij het kopen van producten altijd op waar de producten zijn geproduceerd. 

Bamboe als katoenvervanger 

Bamboe groeit sneller dan katoen, er kan meer groeien op een vierkante meter grond en het kan groeien zonder mest. Deze grondstof is dus een stuk schoner dan katoen. Doordat bamboe zo snel groeit, is het makkelijker bij te planten en kan er dus op kortere termijn weer net zoveel begroeiing staan. Bij katoen duurt het langer voor er geoogst kan worden.

Kortom: er zijn verschillende manieren om de duurzame keuze te maken bij de aanschaf van nieuwe kleding. Duurzame kleding is net zo stijlvol als kleding die niet duurzaam is geproduceerd, dus misschien zit er iets voor jou tussen. Proberen kan geen kwaad toch?