Een vaak voorkomend letsel aan de handen is een skiduim. Ongeveer tien procent van alle skiongelukken bestaat uit dit letsel, dat is dan ook waar de naam vandaan komt. In dit artikel geven we je meer informatie over deze aandoening en vertellen we je over de mogelijke behandeling van een skiduim.
Wat is een skiduim?
Bij een skiduim verrekt, verslapt of scheurt de gewrichtsband die aan de binnenkant van de duim ligt. Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het onderste gewricht in de duim. Wanneer deze gewrichtsband beschadigd, kan het gewricht instabiel worden. Dit kan leiden tot instabiliteit van het duimgewricht wanneer het niet direct en goed gehandeld wordt. Wanneer er wel direct wordt ingegrepen, zal het niet leiden tot blijvend letsel.
Acuut of chronisch letsel?
Een skiduim kan zowel het gevolg zijn van een acuut letsel, als van een chronisch letsel. Bij een acuut letsel is het moment van beschadiging bekend. Bij skiërs kan dit gebeuren doordat de duim achter de skistok blijft hangen, maar ook bij balsporters komt het vaak voor wanneer zij een bal tegen de gestrekte duim krijgen. Door de kracht die op het gewricht komt, beschadigt de gewrichtsband. Bij een chronisch letsel is niet precies één moment van beschadiging aan te wijzen. Het ontstaat doordat de gewrichtsband vaker uitrekt, bijvoorbeeld door overbelasting van de duimen. Uiteindelijk verslapt de gewrichtsband, waardoor je duim instabiel kan aanvoelen. Uiteindelijk kan dit zorgen voor pijnklachten met functiebeperking tot gevolg.
Operatieve behandeling
Wanneer de gewrichtsband volledig is afgescheurd, kan een operatieve behandeling van een skiduim een oplossing bieden. De afgescheurde peesband zal dan opnieuw vastgezet worden aan het bot. Ook wanneer de skiduim veroorzaakt is door chronisch letsel, kan de gewrichtsband versterkt worden door middel van een peestransplantaat. Ook hier is een operatie voor nodig. Na de operatie wordt handtherapie aangereden, om zo de gewrichten te trainen en soepel te houden.
Spalk
Niet in alle gevallen is een operatieve behandeling nodig. Een skiduim kan vaak met een afneembare spalk behandeld worden. In combinatie met oefentherapie kan het gewricht op deze manier volledig herstellen. Ga hiervoor naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in hand- en polsletsels, zodat je zeker weten goed begeleid wordt in het herstelproces.