De bromfietsverzekering is een verzekering die zoals de naam je reeds aangeeft wordt afgesloten voor het verzekeren van bromfietsen. Voor iedereen die van plan is om met zijn of haar bromfiets deel uit te gaan maken van het Nederlandse verkeer geldt dat ze een dergelijke verzekering moet afsluiten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, ware het niet dat de eisen en verwachtingen waar verschillende verzekeringnemers onderling danig kunnen verschillen. Is het voor jou bijvoorbeeld van belang dat je de premie voor de verzekering van je bromfiets zo beperkt mogelijk kan houden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande tips op deze pagina je daarbij kunnen helpen!

1.) Sluit geen bromfietsverzekering af met overbodige dekkingen

Het spreekt voor zich dat er bromfietsen op de markt zijn terug te vinden in de meest uiteenlopende prijsklassen. In eerste instantie kan het bijzonder aanlokkelijk zijn om ervoor te kiezen om voor jouw bromfiets de meest optimale verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk de allrisk verzekering. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat deze verzekering afsluiten gepaard gaat met een behoorlijke verzekeringspremie. Het is dan ook in veel gevallen nog maar zeer de vraag of je deze premie eruit kan halen wanneer er zich daadwerkelijk een (ernstig) schadegeval voordoet.

Voordat je een bepaalde bromfietsverzekering af gaat sluiten moet je, je dus hoe dan ook de vraag stellen welke waarde je bromfiets vertegenwoordigt. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je, je zal willen afvragen hoe groot het risico is op significante schade. Neem je bijvoorbeeld je bromfiets slechts eerder sporadisch uit de garage om bijvoorbeeld wat boodschappen te doen? Dan is het wellicht helemaal niet zo interessant om deze allrisk te laten verzekeren. In veel gevallen volstaat dan ook reeds een gewone WA-verzekering.

2.) Wordt er een eigen risico gehanteerd of niet?

Een zeer belangrijke vraag die je, je altijd moet stellen bij het afsluiten van een bromfietsverzekering heeft te maken met het al dan niet bestaan van een eigen risico. Voor menig aantal van de verzekeringen die voor bromfietsen worden aangeboden geldt dat er geen gebruik voor wordt gemaakt van een eigen risico. Op het eerste zicht lijkt dat natuurlijk ongelofelijk interessant. De realiteit is echter net even anders. Het enige voordeel waar je op kan rekenen is dat je bij een schadegeval geen bepaald bedrag zelf moet ophoesten. Dat is natuurlijk fantastisch, maar toch doe je er goed aan om even verder te kijken dan je neus lang is.

Waarom dan toch het eigen risico verhogen?

Het verhogen van het eigen risico bij een bromfietsverzekering kan bijzonder interessant zijn. Dit omdat je op die manier de periodieke premie die je moet betalen kan verlagen. Des te groter het eigen risico wordt, des te minder de risico’s voor de verzekeraar namelijk worden. Dat verminderde risico wil men graag vertalen in een lagere verzekeringspremie. Let wel, het spreekt voor zich dat dit zoals eerder reeds aangegeven ook een bepaald risico met zich meebrengt. Is er namelijk sprake van een stevig schadegeval waarbij je een groot eigen risico moet betalen en kan je dat niet? Dan zal je dus nog altijd geconfronteerd worden met een bepaalde schuld. Dat is niet echt de bedoeling. Bedenk jezelf dus altijd grondig wat het maximale eigen risico voor je bromfietsverzekering kan zijn.

3.) Wat kan je vaste verzekeraar voor jouw betekenen?

De nadruk wordt vaak bij het afsluiten van een (nieuwe) bromfietsverzekering gelegd op het vergelijken van het aanbod van verzekeraars waar je nog geen klant bij bent. Dat is op zich logisch, want op die manier krijg je pas echt een goed beeld van de verschillende bromfietsverzekeringen die er worden aangeboden evenals van degene die voor jou het meest interessant is. Toch moet het gezegd dat je er in de praktijk nooit goed aan doet om je vaste verzekeraar over het hoofd te zien.

Indien je reeds over verschillende verzekeringen bij je verzekeraar beschikt bestaat de kans dat hij je graag een soort van bundelvoordeel of kwantumkorting zal willen toekennen. Natuurlijk hoef je hier geen wonderen van te verwachten, maar wanneer je verschillende verzekeringen in één groter pakket kunnen worden opgenomen kan die korting zomaar voor alle premies gelden. Het spreekt voor zich dat je op die manier toch best wel wat kan besparen. Hoe interessant het uitvoeren van een bromfietsverzekering vergelijken ook ook mag zijn, het is zeker niet de bedoeling om je vaste verzekeraar over het hoofd te zien.

4.) Waar rekening mee houden bij je bromfietsverzekering vergelijken?

Ondanks het feit dat je er dus altijd goed aan doet om je vaste verzekeraar ook de mogelijkheid te bieden om jou een bromfietsverzekering aan te bieden is het zo dat ook een vergelijking uitvoeren tussen alle bromfietsverzekeringen op de markt zonder meer de moeite waard is. Alleen op deze manier zorg je er immers voor dat je er niet alleen de beste, maar ook de meest voordelige tussenuit kan halen. Enkele zaken waar je bij een vergelijking uitvoeren aandacht aan moet besteden zijn:

  • Welk type bromfietsverzekering is voor jou het interessantst op vlak van dekkingen?
  • Is het mogelijk om de premie gespreid en dus bijvoorbeeld maandelijks te betalen?
  • Met welk eigen risico dien je al dan niet rekening te houden?
  • Wat zijn de precieze voorwaarden voor de bromfietsverzekering die wordt aangeboden?

Wanneer je rekening hebt gehouden met de bovenstaande aandachtspunten bij het vergelijken van bromfietsverzekeringen ben je er nog niet helemaal. Je moet er namelijk bovendien ook nog bij stil blijven staan dat er vaak promotietarieven worden verwerkt in de vergelijkingen. Op zich hoeft dat natuurlijk niet direct een probleem te vormen. Het probleem schuilt hem voornamelijk in het feit dat dit slechts een tijdelijke premie is. Je moet dan ook altijd grondig bekijken welke verzekeringspremie er na afloop van de promotieperiode zal worden gehanteerd. Het is eigenlijk deze premie die je moet vergelijken met de andere premies die door verschillende verzekeraars worden gehanteerd. Anders zou het zomaar kunnen dat je uiteindelijk toch niet kiest voor de voordeligste bromfietsverzekering.