Het is eindelijk zo ver, je gaat jouw eerste echte auto kopen! Misschien heb je online al een beetje gestruind bij autoverkopers als Autoscout of Autotrack. Of misschien ga je wel een auto bij een dealer kopen. Wat jouw plan ook is, bij het kopen van jouw eerste auto zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. 

Verzeker jouw auto

Wanneer je een nieuwe auto gaat kopen zit je met je hoofd wellicht alleen maar bij lekker over de snelweg scheuren in je nieuwe bolide. Toch is het belangrijk om jouw auto te verzekeren voordat je gaat rijden. Sterker nog, als autobezitter ben je wettelijk verplicht om jouw auto minimaal WA te verzekeren. Je kunt deze verzekering natuurlijk uitbreiden, maar een WA-verzekering is wat iedereen die de weg op gaat minimaal moet hebben.

Een WA-verzekering hoe werkt dat?

Een WA-verzekering sluit je heel gemakkelijk af via een online verzekeraar zoals Allianz Direct. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen met jouw auto of een ander voertuig. Ook wanneer je een scooter of motor koopt dien je WA-verzekerd te zijn.

Tweedehands auto kopen? Doe vooronderzoek

Er zijn zoveel tweedehands auto’s te koop dat het slim is om van tevoren vooronderzoek te doen. Als je weet welk merk en ongeveer welk type auto je wilt, dan kun je online al een hoop vergelijken. Aan de hand van het kenteken kun je via de RDW-site al een hoop achterhalen, zoals het bouwjaar, de technische specificaties en de laatste APK-datum. Hier vind je ook belangrijke zaken terug zoals of de auto als gestolen geregistreerd staat. Check bij de eerste keer kijken ook de verkopende partij zodat je weet met wie je zaken doet.

Maandelijks terugkerende kosten

Ongeacht of je een tweedehands of een nieuwe auto koopt, aan iedere auto zitten maandelijkse kosten verbonden. Dit is in de vorm van wegenbelasting, premie voor de autoverzekering, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het type auto wat je koopt en het eventuele onderhoudscontract wat je hierbij afsluit. Verdiep je dus ook in deze kosten, want deze zullen blijven terugkomen zolang je jouw auto rijdt.