Je bent slechtziend. Maar ga je voor een bril, of toch voor lenzen? Wij hebben de grootste verschillen op een rij gezet, om jou te helpen bij je keuze!

Uitstraling

Niet alleen zonnebrillen, maar ook normale brillen kunnen erg modieus zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk erg trendy brillen. Door je bril te matchen met je outfit, zie je er meteen een stuk hipper uit! Daarom hebben veel mensen verschillende kleuren brillen in huis. Je kunt natuurlijk ook voor een standaard bril gaan voor de serieuzere look. 

Lenzen zijn niet zichtbaar, dus kunnen niks toevoegen aan je uitstraling. Er zijn echter ook weer mensen die een bril niet mooi vinden, of waarbij een bril simpelweg niet staat. Voor hen is lenzen weer een betere oplossing. Betreft uitstraling is het dus vooral persoonlijke voorkeur!

Gebruik en onderhoud

Voor een bril is weinig onderhoud nodig. Je hoeft enkel de glazen af en toe schoon te vegen, maar dit is niet veel werk. Ook kun je een bril gemakkelijk op en af zetten wanneer het nodig is. Het in en uit doen van lenzen gaat wat lastiger. Ook dienen deze vaker vervangen te worden en goed schoon gehouden te worden. Betreft gebruik en onderhoud is een bril in de meeste gevallen dus handiger. Er zijn echter ook situaties waarbij een bril minder handig is. Zo kan een bril bijvoorbeeld vallen of in de weg zitten, wat bij lenzen veel minder snel het geval is. 

Irritatie aan ogen

Over het algemeen is er bij het dragen van een bril minder sprake van irritatie aan ogen. Dit komt in eerste instantie omdat lenzen irritatie aan de ogen kunnen geven doordat ze recht op je ogen zitten. Hier kan bijvoorbeeld ook vuil tussen komen te zitten. Een bril raakt je ogen niet aan. Daarnaast ‘beschermt’ een bril je ogen ook tegen bijvoorbeeld wind! 

De kosten

Uiteraard ook niet geheel onbelangrijk; de kosten. Doordat lenzen veel onderhoud nodig hebben, zijn ze in de lange termijn ook wat duurder. Je zult bijvoorbeeld regelmatig nieuwe lenzen en lenzenvloeistof aan moeten schaffen, maar ook zul je vaker je ogen moeten laten checken. Deze zaken zitten vaak niet in de basisverzekering, en slechts deels in de meeste aanvullende verzekeringen. 

Het is dus moeilijk om een echte winnaar aan te wijzen. Zowel lenzen als brillen hebben voor- en nadelen. Welke het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren! Zowel brillen als lenzen haal je bij B-Optics