In Nederland zijn er al veel meer mensen die afval scheiden dan wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld Polen. Toch kan het hier in Nederland nog steeds wat beter. Niet iedereen scheid namelijk thuis het afval en dit zou wel een groot verschil maken. Hoe pak je het scheiden van afval goed aan? Je leest het hier in dit artikel. 

Waarom kan afval scheiden lastig zijn?

Ondanks dat iedereen goed zijn best doet, lukt het nog niet altijd om al het afval effectief te sorteren. De moeilijkheden liggen vooral bij de complexe samenstelling van sommige producten of voor teveel afval hebben. Wanneer je teveel afval hebt, kan je afvalcontainer huren bij Vergelijkjeafval.nl Niet iedereen kan goed zien of beslissen waarvan producten allemaal gemaakt zijn en waar ze dan moeten worden weggegooid. De juiste etikettering van producten moet het voor de consument gemakkelijker maken. Let dus bij het scheiden van afval goed op de etiketten, zo kom je al een heel eind. 

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het scheiden van afval?

Er worden nog heel wat fouten gemaakt bij het sorteren van afval. Fouten die vaak voorkomen zijn: 

  • Plastic en papieren verpakkingen worden niet klein gemaakt voordat ze worden weggegooid. Hierdoor nemen ze veel meer ruimte in en dat is zonde. 
  • Plaats geen lak- en verblikken of batterijen in gele containers. Hier horen ze niet thuis en er zijn speciale plekken waar je dit weg kunt gooien. 
  • Luiers, papieren handdoeken en andere hygiëneartikelen vallen niet onder papierafval. Net als vuil en vettig papier, moeten ze in de zwarte container worden gedaan.
  • Medicijnen zijn bijzonder gevaarlijk voor het milieu en moeten daarom naar een apotheek of een selectief afvalinzamelpunt worden gebracht.
  • Verpakkingen hoeven niet schoongemaakt of gewassen te worden om het afval goed te scheiden. Het eruithalen van bijvoorbeeld voeding is al voldoende. 

Thuis je afval scheiden. Hoe pak je het aan? 

Het sorteren van afval begint op de plek waar het afval ontstaat en dat kan bijvoorbeeld thuis zijn. Hoe scheid je al deze verschillende afvalsoorten? De meest populaire oplossing zijn kant-en-klare afvalcontainer sets die in keukenkasten worden gemonteerd. De grootte van de prullenbak moet gebaseerd zijn om de ruimte die je hebt in de keuken en op de hoeveelheid afval die er thuis ontstaat.