Wanneer je een eigen onderneming hebt of bezig bent met de opstart daarvan, heb je vast wel eens de term ‘accountancy’ voorbij zien komen. Accountancy is een verzamelnaam voor het vakgebied van accountants. Maar wat is een accountant en wat kan deze voor jouw bedrijf betekenen? En is een accountant hetzelfde als een boekhouder? In dit artikel leggen we uit wat een accountant is en wat deze voor jou kan doen.

Wat is een accountant?

Een accountant is een persoon die zich bezighoudt met het samenstellen, beoordelen en controleren van de financiële administratie van een onderneming. Er zijn twee soorten accountants, namelijk registeraccountants en accountant-administratieconsulenten. Een registeraccountant zorgt voornamelijk voor het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Een accountant-administratieconsulent houdt zich meer bezig met het opmaken van jaarrekeningen en op het beoordelen en controleren van jaarrekeningen die anderen hebben opgesteld.

Een accountant word je niet zomaar, beide titels van accountants zijn wettelijk beschermd in Nederland. Je mag jezelf alleen een accountant noemen, wanneer je hier een erkende opleiding voor gevolgd hebt. Ben je op zoek naar een erkende accountancy in Roosendaal? Dan kun je terecht bij Doomen en Quist, zij kunnen jou helpen bij de accountancy van je onderneming.

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder

Accountant en boekhouder, dit zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Toch zijn het geen synoniemen van elkaar. Een accountant heeft namelijk een meer controlerende rol, terwijl een boekhouder een uitvoerende rol heeft. Een accountant zal dus eerder de boekhouding inrichten en controleren, terwijl een boekhouder de boekhouding ook echt uitvoert. Echter overlappen de werkzaamheden in de praktijk wel, waardoor het logisch is dat de termen wel eens door elkaar gebruikt worden.

Waarom boekhouding uitbesteden?

Boekhouding en administratie zijn vaak zaken die veel tijd kosten, zeker als je hier niet veel kennis over hebt. Je hebt de mogelijkheid om deze zaken uit te besteden. Een boekhouder kan deze zaken voor je regelen, zodat jij je bezig kunt houden met de core business van je onderneming. Zo heb je ook zekerheid dat je administratie en boekhouding correct uitgevoerd worden en bespaar je tijd. Daarnaast heeft een boekhouder veel kennis over het Nederlandse belastingsysteem en kan hij daardoor zorgen dat je als ondernemer profiteert van bepaalde belastingvoordelen.