De zwangerschap is een spannende en magische periode in het leven van twee ouders. Des te spannender is het als je nog niet weet wat het geslacht van de baby is. Kan je echt geen moment langer wachten zonder te weten of je een jongetje of meisje krijgt? Dan zijn er gelukkig wel enkele opties om het geslacht van de kleine uk te weten te komen. Een geslachtsbepaling echo is een handige, veilige en snelle manier daarvoor.

Geslachtsbepaling via echo

Een echo werkt via geluidsgolven die door het lichaam worden gestuurd, omgezet worden in elektrische signalen die op hun beurt weer omgezet worden in beeld. Maar vanaf wanneer kan je dat nu eigenlijk laten doen? Het antwoord op die vraag is dat het sterk afhangt van de omstandigheden. Eerst en vooral is het noodzakelijk om voldoende vruchtwater in de baarmoeder te hebben. Daarnaast speelt ook het gewicht van de moeder en de ligging en beweeglijkheid van het kindje een rol. Zo zijn de beelden van een echo van een zwaarlijvig persoon vaak wazig en is een goed beeld bij een kind in beweging gewoon onmogelijk. In meer dan 90% van de gevallen zie je het geslacht vanaf 13 weken en er is een 100% zekerheid na 16 weken.

Wat mag je verwachten van een echo?

Een geslachtsbepaling via een echo doe je natuurlijk vooral om het geslacht te weten te komen. Dat is echter niet het enige dat je te zien krijgt. Afhankelijk van de omstandigheden en de voortgang van de zwangerschap kunnen 2D of zelfs 3D beelden van het kindje gemaakt worden. Verwacht hier geen wonderen of foto’s die vergelijkbaar zijn met de ingekaderde exemplaren in de woonkamer. Wat je wel krijgt is het eerste beeld van jouw zoon of dochter en het nodige materiaal om daar thuis nog verder van te genieten zoals de gemaakte foto’s en een DVD als je dat zo wenst.

Enkele opties

Je kunt een korte 2D echo laten uitvoeren die enkel en alleen gericht is op het geslacht van de kleine uk. Wil je toch net iets uitgebreider materiaal? Dan is een uitgebreide 2D echo een optie waarbij je een onder andere ook het kloppend hartje te horen krijgt. De meest uitgebreide optie is een 4D weergave waarbij je bewegende beelden te zien krijgt en mee naar huis neemt.