Een open huizen dag is dé manier om meerdere huizen op één dag te bezichtigen. Je krijgt zo een goed idee van de verschillende huizen die in de buurt te koop staan, maar je komt natuurlijk misschien ook wel het huis van je dromen tegen. Om ervoor te zorgen dat je het uiterste uit zo’n open huizen dag haalt, geven wij je een aantal tips.

Bereid je goed voor

Het is cliché, maar een goede voorbereiding is écht het halve werk. Bekijk daarom van tevoren goed welke huizen allemaal te bezichtigen zijn en stippel een route uit. Tijdens een open huizen dag heb je vaak een middag, dus zo’n 4 à 5 uur, de tijd om huizen te bezichtigen. Maak dus een goede planning en zorg ervoor dat je alle huizen die je wilt zien, ook echt kunt zien.

Weet wat je te besteden hebt

Je kunt wel gaan kijken naar een huis dat een ton boven je budget ligt, maar daar schiet je natuurlijk niks mee op. Je zult het huis nooit voor zo’n enorm bedrag kunnen kopen en je zult de prijs van het huis ook nooit zo ver omlaag krijgen. Ga daarom kijken naar huizen die rond jullie budget liggen, zo wordt je ook niet teleurgesteld.

Als je een huis gaat kopen is het ook handig om te weten hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen. Ga daarom ook eens langs de bank en reken dit eens uit. Heb je advies nodig? Ga dan eens langs De Huizenbemiddelaar Zundert voor betrouwbaar hypotheekadvies in Zundert.

Let goed op

Let goed op tijdens het bezichtigen van de woning en stel kritische vragen. Kijk bijvoorbeeld naar de isolatie en de afwerking van het huis. Vraag ook naar eventuele mankementen, bekijk iedere ruimte en kijk achter iedere deur. Zo weet je zeker dat je geen verrassingen tegenkomt wanneer je het huis eenmaal gekocht hebt. Probeer ook objectief te blijven. Als je echt gecharmeerd bent van een huis, kan het lastig zijn om ook de minpunten te zien, maar toch is het belangrijk dat je ook daar wel echt goed naar kijkt.

Ga nog een keertje kijken

Als je tijdens de open huizen dag een mooie woning hebt gezien, gooi er dan niet meteen een bod tegenaan. Bij het kopen van een woning moet je snel zijn, maar het is wel belangrijk dat je er goed over nadenkt. Geef het daarom een nachtje rust en regel vervolgens een echte bezichtiging bij de makelaar van het huis.