Als het gaat om houten vloeren zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn namelijk erg veel verschillende houtsoorten! Iedere houtsoort heeft weer eigen kenmerken. Het is natuurlijk mooi dat er zoveel keus is, maar het kan ook verwarrend zijn. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer! Daarom hebben wij een aantal van onze favorieten houten vloer soorten op een rijtje gezet, om jou te helpen bij je keuze.

De eiken houten vloer

Misschien wel de populairste houtsoort voor vloeren is eiken. Dit is ook niet raar, omdat eikenhout erg sterk en duurzaam is. Het gaat meestal zelfs een leven lang mee! Uiteraard is eiken ook erg mooi, en het past in vrijwel ieder interieur. Daarnaast is eikenhout erg geschikt voor vloerverwarming, en is het erg makkelijk te bewerken. Of je het nou wil oliën, lakken of roken, het is allemaal mogelijk bij eiken!

Esdoorn houten vloer

Een andere redelijk bekende en erg mooie houtsoort voor je vloer is esdoorn. Esdoorn is erg licht van kleur, en kan na verloop van tijd een beetje goudgeel kleuren. Een handige eigenschap van esdoornhout is dat het een goede beschermende toplaag heeft. Deze zorgt ervoor dat de vloer niet snel slijt, en goed bestand is tegen schoonmaakmiddelen en vocht. Hierdoor gaat een esdoorn vloer dus lang mee, dat is wel zo fijn! 

Beuken houten vloer

Wederom een erg bekende naam; beuken. Net als eiken is beuken erg makkelijk te bewerken met bijvoorbeeld lak of olie. Ook gaat het meestal een leven lang mee (afhankelijk van hoe je ermee omgaat natuurlijk). Mede door deze eigenschappen wordt beuken niet alleen veel voor vloeren gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor kasten en andere meubelstukken! Beukenhout heeft een erg rustig vlak uiterlijk, zonder opvallende tekeningen.

Noten houten vloer

Bij noten denk je misschien meteen aan pinda’s of cashews, maar het is ook een houtsoort! Noten is een erg donkere tropische houtsoort. Noten kenmerkt zich doordat het meestal een duidelijk tekening in het hout heeft. Naast houten vloeren, kun je noten bijvoorbeeld tegenkomen in muziekinstrumenten. Notenhout is duurzaam en erg hard. 

Mocht je op zoek zijn naar een mooie houten vloer, kijk dan eens bij Cibo Vloeren! Zij hebben namelijk een ruim aanbod van verschillende soorten houten vloeren.