Wil jij ook graag het hele jaar door buiten kunnen zitten? Denk er dan eens over na om een overkapping te laten bouwen in je tuin. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, waardoor er voor ieder formaat tuin wel een overkapping bestaat!

Houten overkapping

Met een houten overkapping vergroot je de binnenruimte én creëer je sfeer met de warme houtkleur. Zeker ten opzichte van bakstenen bijvoorbeeld, is hout een echte sfeermaker en kan het je tuin zomaar eens flink opfleuren. Voor een houten tuinoverkapping zijn verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden. Belangrijk hierbij is wel altijd dat het een duurzame houtsoort is die lang mee gaat. Je hebt er natuurlijk niks aan als de gehele overkapping wegrot binnen een jaar. Daarom worden houtsoorten als Douglas hout, hardhout of eikenhout. Ook grenen- en vurenhout worden gebruikt nadat ze geïmpregneerd zijn. Zo kunnen ze tegen schimmel en houtrot.

Diverse soorten overkappingen

Ben je erover uit dat je een overkapping wilt in de tuin? Super! Maar weet je ook al wat voor soort? Er zijn namelijk tal van opties. Zo kun je ervoor kiezen om de overkapping aan het huis te laten bouwen, zodat je altijd aan één kant warmte ontvangt van het huis en waarschijnlijk van minimaal één schuttingzijde. Zo vergroot je letterlijk je binnenruimte.

Verschillende daken

Is je tuin groot genoeg en heb je liever een houten overkapping in je tuin, zodat er ook nog genoeg daglicht je huis binnenkomt? Dan heb je de keuze uit een kapschuur, waarbij het dak schuin loopt als een soort omgekeerd vinkje, of een houten overkapping met dak naar keuze. Zo kun je voor een simpel plat dak gaan, wat zo min mogelijk uitzicht blokkeert vanuit je huis. Ook een zadeldak of schilddak is een mogelijkheid. Dit geeft een chiquere uitstraling en kun je bijpassend maken aan die van je huis.

Opbergruimte

Je kunt ervoor kiezen om een standaard overkapping te hebben met vier of zes palen, een dak en één zijkant dicht. Zo kun je altijd overdekt zitten en neemt het niet teveel ruimte in beslag. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een grotere overkapping waar ook een opbergruimte in verwerkt is. Dit is ideaal om tuingereedschap, fietsen en tuinmeubelen op te bergen in de winterperiode.

Afwerking

Een overkapping is niet klaar zonder afwerking natuurlijk! Het is mogelijk om glazen schuifdeuren te laten plaatsen aan de zijkanten, om zo een meer open gevoel te creëren. Ideaal is ook dat deze glazen schuifdeuren dicht kunnen als het koud is en helemaal open in de zomer, zodat het lekker doorwaait. Ook het plaatsen van een bijpassende vloer hoort bij de afwerking. Zo is het mooi om vlonders (houten planken) te plaatsen als vloer die hetzelfde zijn als het hout van de overkapping.

Als dit allemaal compleet is, kan het inrichten van je overkapping beginnen. Afhankelijk van hoe groot de overkapping is, kun je kiezen voor een tuintafel met stoelen zodat je heerlijk kunt lunchen of dineren in de buitenlucht. Ben je meer van het relaxen in je tuin? Kies dan voor een lekkere loungeset waar je de hele avond op kunt ontspannen met een goed boek en een glas wijn. Om het ook in het najaar warm te houden, kun je ervoor kiezen om een buitenkachel of sfeertafel te laten plaatsen. Dit zorgt voor warmte en door de overkapping blijft deze warmte ook goed hangen. Zeker als je ook nog glazen zijwanden hebt.