Winkeldiefstal is iets wat nog dagelijks voorkomt, daarom moet je goed voor beveiliging zorgen. Beveiliging wordt niet alleen in winkels toegepast maar ook bij huizen, bouwplaatsen en als havenbeveiliging. Cameratoezicht kan worden ingezet voor meerdere doelen; zoals handhaving van de openbare orde en veiligheid, marketing- en sales analyse, cameratoezicht of crowd-control. Daarentegen is het belangrijkste doel van camerabewaking criminaliteit voorkomen, toegangscontrole en alarmverificatie.

Tip 1: voorkom winkeldiefstal door communicatie 

Door de klanten aan te spreken weet de dief dat ze hem hebben gezien. Een winkeldief vindt het natuurlijk het fijnste om niet zichtbaar te werk te kunnen en ongezien door de winkel te kunnen lopen. Juist daarom is een goede communicatie met de klanten al van cruciaal belang. Zorg dus altijd dat jij en je collega’s de klanten aanspreekt. Gedraagt een klant zich vreemd, spreek hem of haar dan aan op een rustige en vriendelijke manier. Het constant hebben van personeel in de winkel is ook handig. Voor een dief is het natuurlijk onprettig als hij weet dat er ieder moment een medewerker langs kan lopen en dat hij of haar gepakt kan worden. Niet alleen communicatie naar je klanten is belangrijk, ook je personeel moet goed op de hoogte gehouden worden. Zie je wat verdachts meld dit dan altijd aan je mede collega’s zo kunnen zij ook helpen met opletten. Vindt er diefstal of een andere verdachte situatie plaats, spreek dan altijd een bepaalt codewoord af onderling met elkaar. 

Tips 2: Beveilig je winkel

Door de klanten te laten weten wat de maatregelen zijn wanneer er gestolen wordt, waarschuw jij ze ook al. Dit kun je doen door een bord op te hangen met een tekst zoals: ‘wij doen altijd aangifte van winkeldiefstal’. Door beveiligingscamera’s te plaatsen heb je altijd bewijsstukken van dat diegene iets gestolen heeft. Naast dat je met de camera’s alles in de winkel in de gaten kan houden, kan je ook gelijk jouw personeel in de gaten houden. In een rommelige winkel is het gemakkelijker voor een dief om zijn slag te gaan. Het valt dan immers minder op als er iets weg is. Zorg er dus voor dat de schappen er altijd goed uitzien. Heb je donkere hoeken of hoeken die minder zichtbaar zijn houd hier dan rekening mee en plaats hier dan eventueel extra camera’s. Denk ook na over de locatie van de kassa: staat de kassa vlakbij de in- en uitgang, dan komen alle klanten er hoe dan ook langs. Hierdoor weet een dief dat hij nooit ongezien de winkel uit kan lopen. 

Tips 3: Houd niet te veel geld in de kassa’s 

Om de schade van een diefstal uit de kassa te beperken, is het verstandig om zo min mogelijk geld in de kassa te hebben. Bespreek dus altijd goed af welk bedrag in de kassa mag blijven liggen. Leg het overige geld in een speciale kluis. Zulke kluizen zijn speciaal ontworpen voor het veilig afromen van kassageld.Een winkeldief die ziet of weet dat er veel geld in het bedrijf ligt, zal sneller geneigd zijn om jouw zaak binnen te komen. Daarnaast wordt aangeraden om pinbetalingen te promoten. Hierdoor is er minder contant geld beschikbaar voor de dieven.