Voor veel personen is 11 november een feestdag. Neem nou mensen die in een provincie wonen waar Carnaval gevierd wordt. Daar geldt deze datum als het begin van het Carnavalsseizoen. 11 is immers het ‘gekkengetal’, en daarom is 11/11 de datum waarop de feestneuzen uit de kast worden gehaald in voorbereiding op het echte Carnaval. In veel landen geldt 11 november als een veel minder leutige feestdag. In onder andere België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt op die dag namelijk het einde van de Eerste Wereldoorlog gevierd. En in de VS viert men op die datum Veteranendag.

11 november in China: Singles Day

Maar 11 november staat sinds een aantal decennia ook bekend als SinglesDay. Dit feest werd in 1993 in China in het leven geroepen. In eerste instantie was de feestdag bedoeld als vrolijk evenement voor vrijgezellen. Met name op de Chinese universiteiten werden veel activiteiten georganiseerd. Vanwege de populariteit van Singles Day besloot e-commerce-gigant AliExpress er een commerciële actie aan te verbinden. De online store bood talloze producten met hoge kortingen aan tijdens Vrijgezellendag. Deze actie werd een groot succes waarna vele andere webshops volgden. Inmiddels is 11 november uitgegroeid tot de dag van het jaar waarop winkels de meeste omzet draaien. Ook horeca en andere uitgaansgelegenheden komen op deze dag met aanbiedingen en profiteren van de bekendheid van het evenement.

Een dag om te onthouden

Het kon niet anders dan dat Singles Day ook zou overwaaien naar andere landen. Sinds enkele jaren worden ook bij ons steeds meer acties opgezet ter gelegenheid van Vrijgezellendag. Bij diverse grote en kleinere internetwinkels vind je op deze dag mooie kortingen op een groot aantal producten. Voor veel mensen is de datum 11 november dan ook een dag om te onthouden!