In Nederland zijn we bevoorrecht met het feit dat we aan heel veel verschillende vreemde talen worden blootgesteld. Eigenlijk al vanaf zeer jonge leeftijd. De kleuters van nu krijgen al Engels op school. Op sommige scholen worden ook al Duits en Frans op de basisschool geïntroduceerd. Heel fijn, want het leren van vreemde talen gaat gemakkelijker wanneer je nog jong bent. Bovendien wordt dit ook steeds belangrijker. Niet alleen omdat Nederland een echt handelsland is, maar ook omdat we door de globalisering van onze samenleving steeds meer met andere culturen en talen in aanraking komen. De nieuwste generaties zullen later dus nog meer vreemde talen moeten spreken. 

Maar wat als je op latere leeftijd ook graag nog een andere taal wilt leren? Bijvoorbeeld omdat je graag naar een bepaald land reist en het je fijn lijkt als je hier beter kunt communiceren? Of omdat je misschien wel zaken wilt doen in het buitenland? Dan hebben we gelukkig goed nieuws. Je bent nooit te oud om een nieuwe taal te leren. Wel kan het zijn dat je het wat lastiger vindt. Dat is ook geen enkel probleem. Ook als iets meer tijd kost, komt het uiteindelijk wel goed. Bovendien zijn er enkele manieren waarop je het leren ook iets gemakkelijker kunt maken. De onderstaande tips kunnen hierbij helpen. 

Schakel deskundige hulp in 

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel apps die je kunt gebruiken om een vreemde taal te leren. Hoewel dit een fijn hulpmiddel kan zijn, is het beter om het direct goed aan te pakken en deskundige hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld in de vorm van trainingen bij www.ste.nl. Hier word je geholpen door ervaren leerkrachten. Zij weten precies hoe ze jou de juiste technieken kunnen aanleren. Bovendien heb je een fijne stok achter de deur om het leerproces door te zetten. Als de lessen eenmaal geboekt zijn, moet je immers wel gaan. 

Weet je van jezelf dat je moeite hebt met het leren van nieuwe talen en dat je snel afgeleid raakt in drukke ruimtes? Kies dan wel lessen die bij jou passen. Waarschijnlijk is het in dit geval bijvoorbeeld geen goed idee om voor een groepstraining te kiezen. Een-op-een lessen passen dan beter bij je. Met het juiste format boek je veel sneller resultaten. 

Luister vaker naar de taal 

De meeste Nederlanders kennen wel een beetje Engels. Dat komt ook omdat we de taal vaak horen. We horen op televisie langskomen, lezen het regelmatig terug in boeken en ook op straat zijn Engelse woorden regelmatig te horen. Hierdoor raak je sneller bekend met de taal. Denk maar eens aan hoe jonge kinderen de Nederlandse taal oppikken. Ze leren praten door te luisteren en doordat ze constant met de taal in aanraking komen. Dit moet je dus ook doen als je een vreemde taal wilt leren. Luister naar muziek in deze taal, volg buitenlandse accounts via social media en ga zo door. Hoe meer je in aanraking komt met de taal, hoe groter je woordenschat wordt en hoe makkelijker je de taal op zult pikken.