Er zijn (minimaal) 6 redenen waarom planten waardevol en belangrijk zijn. Elke dag komen we tuinplanten tegen, of het nu in parken is, de wilde uitlopers van de natuur, of in het eenvoudige plezier van planten die de binnenkant en de buitenkant van onze huizen bedekken. Maar begrijpen we echt de vitale rol van planten in deze wereld? De gedachte alleen al zou ervoor moeten zorgen dat we meer aandacht besteden aan de prachtige plantkunde die ons omringt.

1. Zon

We eten planten om de energie te verzamelen die in hun cellen is opgeslagen. En we zijn hier omdat onze voorouders planten aten als voedsel. Hoewel de mens kan leven van consumptie van dierlijke producten, is het slechts een stap verwijderd van planten. Koeien, varkens, schapen, kippen, konijnen en andere dieren eten namelijk voornamelijk planten om te (over)leven.

2. Lucht

De lucht die we inademen bestaat voor 78% uit stikstof en 21% uit zuurstof. Maar het is de zuurstof die van vitaal belang is voor onze cellen om energie te produceren, energie die afkomstig is van de zon. Als de zon ondergaat, absorberen planten het zonlicht om energie te produceren en geven ze uiteindelijk zuurstof af aan de lucht als bijproduct van hun metabolisme. Wij ademen op onze beurt de zuurstof in voor onze overleving en ademen de kooldioxide uit. Adem eens diep in en besef dat het aan de planten te danken is dat we leven. Wist je dat er ook luchtzuiverende planten zijn die een extra luchtzuiverende functie hebben?

3. Water

Waar water is, is leven. Planten reguleren de watercyclus door de watervoorziening van de planeet te verdelen en dit te zuiveren. Door middel van transpiratie bewegen planten het water uit de bodem omhoog naar hun wortels en vervolgens naar buiten in de atmosfeer. Vocht hoopt zich op tot wolken en uiteindelijk komen de waterdruppels weer naar beneden als regen om het leven op aarde nieuw leven in te blazen.

4. Medicijn

Veel van de voorgeschreven medicijnen komen van plantenextracten of gesynthetiseerde plantaardige verbindingen. Aspirine komt uit de schors van de wilg. Muntbladeren hebben mentha die gebruikt wordt in o.a. keelpastilles. Het malariamedicijn ingrediënt kinine is van de schors van de Cinchona boom.

5. Gewoonte en kleding

Planten vormen de ruggengraat van het gevarieerde landschap op aarde en bieden honderden unieke habitats die nodig zijn voor het leven. Bloemen dansen in de velden terwijl grassen op een heuvel in de wind wuiven. Bomen staan hoog in hun habitat en fungeren als de longen van de aarde, waardoor het leven overal gevoed wordt. Vogels nemen stro, bladeren en schors op, samen met veren, haren en andere zaken om een comfortabel nest te maken in een boom, struik of zelfs hoge grassen. Onze voorouders gebruikten rieten daken van grassen of palmbladeren en hout om hun huizen te beveiligen. Industriële hennep was 10.000 jaar geleden een van de eerste planten die in bruikbare vezels werden gesponnen. Planten in al hun diversiteit houden de cyclus van het leven in beweging.

6. Klimaat

Overtollige koolstof die in het milieu vrijkomt is de schuld van de huidige klimaatverandering die we meemaken. Maar zelden wordt uitgelegd dat planten koolstof opslaan door het uit de lucht te trekken. Planten helpen om een groot deel van de koolstofdioxide (die wordt geproduceerd door onze verbranding van fossiele brandstoffen uit de atmosfeer te houden. We hebben ons gematigde klimaat te danken aan het eeuwige landschap van groen dat onze wereld bedekt.