Hoewel de termen nogal eens door elkaar worden gebruikt, zit er wel degelijk verschil tussen een coach en een counselor. Het gaat namelijk een andere fase in het proces waarin de cliënt begeleid wordt. 

Overeenkomsten en verschillen coach counselor

Laten we eerst vooropstellen dat zowel een coach als een counselor mensen vooruit wil helpen in hun leven. Afhankelijk van de soort hulpvraag en het type coach wordt er een begeleidingsproces gevormd.  

Een counselor zal meer kijken naar het verleden en hoe dit invloed heeft het huidige probleem van de cliënt. Er wordt gekeken naar onderliggende patronen en hoe het probleem in het verleden is ontstaan. De coach kijkt vervolgens naar de toekomst. Naar mogelijke strategieën om de cliënt te helpen en de sterke punten op te pakken en daarmee grenzen te verleggen.

Het juiste karakter

Om mensen, op wat voor manier dan ook, te kunnen begeleiden, moet je als persoon zelf een karakter hebben dat daar bij past. Niet iedereen kan zich gemakkelijk inleven in een ander, zonder daarover te oordelen. Je hoeft als coach of counselor geen complexe psychologische problemen op te lossen, daar zijn psychiaters voor. Je zult echter wel te maken krijgen met mensen met ingewikkelde problemen en misschien zelfs verdrietige situaties. Dan wil je daar niet in meegaan of zelf de last daarvan gaan dragen. Dat houd je niet vol. 

De juiste tools

De term coach is geen beschermd begrip. Je hebt er zelfs geen opleiding voor nodig. Toch kan een goede training heel waardevol zijn. Het geeft je handvatten en tools om coachings- en counselingtrajecten goed aan te pakken. In een goede basisopleiding leer je op zoek te gaan naar patronen en hoe je deze kunt veranderen of oplossen. Je leert de basisbeginselen en vervolgens welke methodieken je kunt gebruiken voor je cliënt en welke het best passen bij jou persoonlijk passen.  

Bron: https://www.counselling.nl/opleidingen/natural-counselor/