Niemand wilt een stinkende gootsteen hebben. Je hele huis kan er naar stinken en het kan soms moeilijk zijn er achter te komen waar de stank nou precies vandaan komt. Je hebt geen verstopping zitten want het water stroomt gewoon door, maar het stinkt toch. In dit artikel kom jij erachter welke trucjes je kunt gebruiken waarmee je je gootsteen niet meer kunt laten stinken.

Kokend water gebruiken

Dit trucje is het effectiefst bij milde geuren die vanuit de gootsteen komen. Giet gewoon wat kokend water in het putje gieten. Door het kokende water worden de bacteriën die de nare geuren veroorzaken gedood. Wanneer de geur wat sterker wordt kun je het kokende water combineren met een mengsel van baking soda en schoonmaakazijn of citroen. Voor deze manier meng je een handje baking soda met een klein beetje water. Doe dit in het putje en giet er een kopje azijn bij. Pas hier wel mee op, want het kan flink gaan borrelen. Na ongeveer 15 minuten kun je er kokend water bij gooien. Schoonmaakazijn heeft alleen geen fijne geur. Dit kun je heel gemakkelijk vervangen met citroen. Zo krijgt je gootsteen een fijnere geur.

Tips om geuren te voorkomen

Je kunt natuurlijk de nare geuren voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Vermijd zoveel mogelijk om etensresten in de gootsteen te gooien. Sommige resten kunnen veel water opnemen en zompig worden waardoor het niet meer goed wel zal stromen en een verstopping gaat veroorzaken. Je kunt wel etensresten er in gooien, maar zorg er dan wel voor dat je gebruik maakt van een zeefje om de resten op te vangen;
  • Let er ook op wat je door de gootsteen heen gooit. Vrijwel alle vloeistoffen kunnen door de gootsteen heen. Alleen vloeistoffen als frituurvet moet je echt niet door de gootsteen heen gooien. Dit hoort terug in de fles. Je kunt oud frituurvet bij veel gemeenten inleveren zodat zij dit weer kunnen veranderen naar biodiesel. Zo help je het milieu ook nog.;
  • Maak de gootsteen dagelijks schoon. Door dit dagelijks te doen voorkom je dat er een muffe geur uit de gootsteen komt. Dit is heel gemakkelijk te doen met een schuurspons of afwasborstel met een klein beetje schuurmiddel of afwasmiddel. Hiermee dood je alle bacteriën die er in vast zitten.

Lukt het je zelf niet om de stinkende geur weg te krijgen? Schakel dan een loodgieter als DG-riooltechniek in die het snel en effectief op zal lossen.