Wil je een nieuwe boot aanschaffen? Het zorgvuldig kiezen van de juiste jacht kan erg lastig zijn. Bij het kopen van een nieuwe boot of boot occasion van Zijlmans zijn er verschillende aspecten waarom je moet letten. We geven in dit artikel een aantal belangrijke tips waar je op moet letten.

Persoonlijke voorkeuren

Bij het kopen van een nieuwe boot is het belangrijk om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat je zoekt in een nieuwe boot. Waar wil je bijvoorbeeld gaan varen? Die vraag vormt eigenlijk de grootste basis in de zoektocht naar een nieuwe boot. Daarnaast moet je gaan kijken wat er aanwezig is op de boot. Beschikt de boot ook over de juiste eigenschappen om bijvoorbeeld de afstanden af te leggen die jij voor ogen hebt. 

Grootte van de boot

Is het eenmaal wat duidelijker geworden wat voor type boot je wilt hebben? Dan is de grootte van de boot de volgende stap. Bij een jacht wordt in veel gevallen aangeraden een jacht te kopen die wat groter is dan je in eerste instantie voor ogen had. Anders raak je er vrij snel aan gewend en kun je na een jaar je spullen al niet meer gemakkelijk kwijt. Bij het kiezen van de juiste grootte van de boot dien je rekening te houden met het aantal personen, locaties waar je naar toe gaat varen want op open water heb je natuurlijk meer ruimte dan op de friese wateren. Daarnaast speelt natuurlijk altijd het budget een grote rol.  Heb je een haven in de buurt van je woonplaats? Dan is het ook belangrijk dat de boot past bij de grootte van de ligplaats.

Extra aandachtspunten 

Het kopen van een boot is natuurlijk 1 ding, maar je hebt nog een aantal andere zaken waar je op dient te letten en documenten die je in bezit moeten. Zo moet je een vaarbewijs hebben om de boot te kunnen besturen. Afhankelijk van waar je gaat varen moet je kijken of je alleen vaarbewijs 1 nodig hebt of ook nog vaarbewijs 2. Daarnaast is het ook verstandig de boot te verzekeren mocht er iets gebeuren tijdens het varen.