Met maar één paar ogen is het belangrijk om je ogen goed te verzorgen. Wist je bijvoorbeeld dat je van fel (ultraviolet) licht het hoornvlies van je oog kunt beschadigen? Een middagje zon op terras zonder zonnebril of tijdens een paar fijne skidagen kun je je ogen flink tekort doen. Voor wie als doel heeft om meer onafhankelijk te worden van een bril of contactlenzen kan kiezen ogen laseren. Of je ogen hiervoor geschikt zijn, is afhankelijk van de grootte, diepte en kromming van je ogen. Hieronder lees je meer over het laseren van je ogen. Kijk je mee?
#1 Ben ik geschikt?
Ondanks dat veel mensen dromen van ooglaseren, lees: het besparen van geld, geen droge ogen meer en makkelijker sporten, is het niet voor iedereen mogelijk. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar oud zijn omdat het noodzakelijk is dat je ogen volgroeid zijn. Daarbij moet de brilsterkte onveranderd zijn gedurende de laatste twee jaar. Zo zijn er enkele parameters die moeten worden nagekeken om te kijken of je in aanmerking komt voor het laseren van je ogen. Er zijn verschillende bedrijven waar je een goed vooronderzoek kunt houden, maar uiteindelijk zul je eigen oogarts een definitieve beoordeling en advies geven.
#2 Het vooronderzoek
Een vooronderzoek start dus bij een oogarts die zal bepalen of je geschikt ben voor de ooglaserbehandeling. Dit onderzoek bevat een aantal tests zoals het meten van de dikte van het hoornvlies, sterkte van het zicht, verwijding van de pupil en oogdruk. Het is daarbij belangrijk om je oogarts goed op de hoogte te stellen van oog-gerelateerde gezondheidsproblemen, zodat ze hier goed op kunnen anticiperen.
#3 Paar dagen voor de behandeling
Ondanks dat een ooglaserbehandeling een relatief kleine ingreep is, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Gebruik bijvoorbeeld één tot twee dagen voor je behandeling geen make-up, zodat er geen extra vuil kan achterblijven langs de wimpers. Dit kan het risico op infectie vergroten. Wanneer je gebruik maakt van harde lenzen, dan moet je deze drie tot vier weken voorafgaand de operatie verwijderen, omdat deze de vorm van je hoornvliezen veranderen. Dit kan leiden tot onnauwkeurige metingen, wat we natuurlijk graag willen voorkomen.
#4 Kans op complicaties
Ondanks dat je behandeling door een ervaren chirurg zal worden uitgevoerd, is de behandeling, net zoals andere medische ingrepen, niet 100% zonder risico’s. Elk lichaam is namelijk anders en zal ook anders reageren op bepaalde ingrepen. Het geluk hierin dat de meeste complicaties wel vaak goed te behandelen zijn. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een behandelend arts.