Buitenhaarden zijn perfect om ‘s winters heerlijk van je tuin te kunnen genieten. Er zijn echter veel verschillende tuinhaarden en dus ook verschillende manieren om deze te stoken. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je dat doet.

Zoals we hierboven al schreven, zijn er behoorlijk veel verschillende soorten tuinhaarden. Zo zijn er haarden voor onder een overkapping, vrijstaande ingebouwde tuinhaarden, vrijstaande tuinhaarden zonder ombouw, vuurkorven en houtkachels. Al deze haarden en kachels kunnen met haardhout gestookt worden en dat hebben ze dan ook met elkaar gemeen.

Het hout aansteken

Om het hout aan te steken kun je het beste de Zwitserse methode gebruiken. Dit is een veelgebruikte methode, waarmee je het hout vrijwel altijd aan krijgt. Om het hout aan te steken leg je twee of drie blokken hout naast elkaar. Je houd een beetje ruimte tussen de blokken, zodat het vuur de kans krijgt om zich te verspreiden. Leg hier kruislings nog twee of drie blokken hout op. Hier bovenop leg je een aantal houtsnippers of aanmaakblokjes. Deze steek je aan. Zorg voor een goede zuurstoftoevoer, als het hout eenmaal goed heet is zal het beter branden.

Tips om voordelig te stoken

  1. Gebruik hout dat lang blijft branden. Je kunt haardhout kopen bij GoldenFlame dat enorm lang blijft branden. Het hout is namelijk gedroogd en heeft een speciale behandeling gekregen waardoor het lang en gelijkmatig brandt.
  2. Je kunt ook houtbriketten gebruiken. Houtbriketten zijn namelijk energiezuinig en zorgen voor een evenwichtig en mooi vlammenspel. Deze briketten staan bekend om hun lange brandduur en schone verbranding, wat dus erg prettig is voor een buitenkachel. Let er wel op dat deze briketten droog bewaard worden, ze kunnen namelijk niet goed tegen vocht. 
  3. Gebruik voor het aansteken van het vuur houtsnippers of aanmaakblokjes. Met houtsnippers en aanmaakblokjes kun je je hout heel gemakkelijk aansteken. Het kost je zo minder tijd en het zorgt ervoor dat je vuur langer en gelijkmatiger brand.