Als je een mondkapje nodig hebt, dan is een mondkapje met filter kopen één van de vele opties die tot je beschikking staan. Er zijn mondkapjes met 2 lagen en 3 lagen stof, er zijn stoffen- en wegwerp mondkapjes, er zijn mondkapjes met printjes, met een logo, met touwtjes, met elastiekjes, met een foto en met of zonder filter. Allereerst moet je weten dat je voor dagelijks gebruik alleen niet-medische mondkapjes aanschaft. En dan kan een mondkapje met filter kopen om een aantal redenen toch een uitkomst bieden.

Een mondkapje met filter kopen als alternatief

Zoals al even aangegeven zijn niet-medische mondkapjes bedoeld voor dagelijks gebruik. Deze kapjes zijn niet gekeurd en hebben dus ook geen medisch keurmerk. Ze hebben als functie om het virus tegen te houden als de drager het heeft. Stel, jij draagt onbewust het coronavirus met je mee, dan zal je met een mondkapje anderen minder snel aansteken. Andersom werken niet-medische mondkapjes niet. Het is dus niet zo dat jij het virus met dat mondkapje niet kunt oppakken. In het openbaar vervoer, war mondkapjes verplicht zijn, ontstaat dan een veiligere situatie omdat iedereen een kapje draagt. Het is niet de bedoeling dat je de voorraad medische mondkapjes aanraakt en daarom is een niet-medisch mondkapje met filter kopen een uitstekend alternatief.

Wat is een mondkapje met filter?

De naam zegt het al, een mondkapje met filter is een kapje waar een filter in is verwerkt. Ze zijn te krijgen als wegwerp- en als stoffen variant. De stoffen mondkapjes hebben vaak een vakje waar je zelf een filter in kunt doen. Deze filters kun je los kopen en wassen voor hergebruik. Er zijn ook mondkapjes met een geïntegreerde filter. Ook die kun je wassen en opnieuw gebruiken en dat is een beetje makkelijker. Het filter filtert de lucht beter en dat betekent dat het virus ook tegengehouden wordt voordat het jou kan bereiken. Dit doet het niet op het niveau van een medisch mondkapje, maar aanzienlijk beter dan bij een mondkapje zonder filter. 

Denk goed na voordat je koopt

Een mondkapje met filter kopen is een goed idee als je meer zekerheid wilt en meer bescherming nodig hebt. Daarna weet je nooit zeker of andere mensen bij jou in de trein hun mondkapje correct dragen en regelmatig wassen. Ook zijn lang niet alle mondkapjes van goede kwaliteit en daar heb je ook geen controle over. Als je een mondkapje met filter in Nederland gaat kopen, dan bescherm je jezelf beter in die situaties. Let dan wel even op de volgende punten:

  • Wat is de kwaliteit van het filter? Heeft het bepaalde normen behaald en hoeveel procent van de deeltjes filtert het uit de lucht?
  • Welke deeltjes worden uit de lucht gehaald? Ben je ergens allergisch voor, dan kun je een mondkapje met filter kopen die die deeltjes ook uit de lucht haalt.
  • Is het filter ademend? Kwalitatieve filters zouden je ademhaling niet moeten belemmeren en dat staat dan ook altijd goed aangegeven.