Met een aanhanger rijden. Hoe zit dat ook alweer? Mag dat zomaar en welk rijbewijs heb je daarvoor nodig? Wil jij weten hoe dit zit en met welk rijbewijs je een aanhanger mag rijden? Lees dan dit artikel.

Met welk rijbewijs mag je met een aanhanger rijden?

Je mag met rijbewijs B, BE of B+ (code 96) een aanhanger, caravan of oplegger rijden. Het verschilt echter per voertuig welk rijbewijs je nodig hebt. Het is tevens afhankelijk van het gewicht van de aanhanger en de maximale massa die het kan vervoeren. Ben je op zoek naar een goede aanhanger? Kijk dan eens bij J.van Laar Trading, dé specialist op het gebied van de in- en verkoop van aanhangers

Maximale toegestane massa en laadvermogen

Welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw aanhanger hangt af van het maximale toegestane massa van de aanhanger en welk voertuig de aanhanger trekt. De maximale toegestane massa is het lege gewicht van de aanhanger plus het maximale laadvermogen. Een voorbeeld; een aanhanger heeft een maximale massa van 650 kilo. Als de aanhanger zelf 100 kilo weegt, dan mag er nog 550 kg aan lading bij (laadvermogen). Je dient deze twee dus bij elkaar op te tellen om tot het totale gewicht te komen.

Mag ik een aanhanger trekken met rijbewijs B?

Heb jij rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag je een aanhanger van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) trekken. Je mag hiermee tevens een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Het gaat hierbij dan om het lege gewicht plus het laadvermogen.

Welke aanhanger mag ik trekken met rijbewijs B+ (code 96)?

Met rijbewijs B+ (code 96) mag je in principe iedere aanhanger trekken, mits het gewicht van de aanhanger en de auto samen niet meer dan 4.250 kg bedragen. Hiermee wordt bedoeld: het lege gewicht plus het laadvermogen. Als dit in totaal niet meer dan 4250 kg is, mag je met dit rijbewijs er de weg mee op.

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Ben je in het bezit van rijbewijs BE? Dan mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo. Hiermee wordt bedoeld: het lege gewicht plus het laadvermogen. Heb je voor 19 januari 2013 je BE-rijbewijs gehaald? Dan zijn er andere regels van toepassing. Je mag dan met een onbeperkt gewicht en laadvermogen rijden. Let wel op dat de trekhaak die je gebruikt het gewicht aan kan. De maximale trekhaaklast moet altijd groter zijn dat wat de aanhanger met lading samen in totaal wegen. Je vindt deze maximale trekhaaklast in het kentekenbewijs of het instructieboekje van de auto. Je kunt dit overigens ook op de RDW website opzoeken.