Online zie je tegenwoordig veel dingen met epoxy voorbij komen. Wil jij graag gaan werken met epoxyhars, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen enkel probleem, wij leggen je hier graag alles uit over epoxy. Na het lezen van dit artikel kun jij direct aan de slag!

Wat is epoxy? 

Dit is de belangrijkste vraag over epoxy die je hebt als beginner. Epoxy van Epoxy Shop is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na het  mengen van deze twee componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Dit materiaal is makkelijk te verwerken als het nog zacht is, ook voor mensen die hier niet in gespecialiseerd zijn. 

Hoe meng je epoxy? 

Epoxy is, zoals we hierboven al schreven, een harssysteem dat uit twee componenten bestaat. Deze twee componenten zijn hars en een verharder. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid verharder bij de hars toe te voegen, om een optimaal resultaat te krijgen. Het heeft geen zin om meer of juist minder verharder bij het mengsel toe te voegen om de uithardtijd te verminderen. Het enige effect is dat de epoxy te zacht blijft en het niet goed uithardt. Weeg de hoeveelheden altijd af voordat je ze mengt om dit te voorkomen. 

Wat is de verwerkingstijd?

Wanneer je het perfecte mengsel hebt, zijn er verschillende dingen die je ermee kunt doen. Als eerste is het goed om te weten dat de verwerkingstijd essentieel is. Na het mengen van de hars en de verharder is er een bepaalde tijd waarin je iets met dit mengsel kan doen, dit heet de verwerkingstijd. Hoe lang deze verwerkingstijd is, staat vermeld op het etiket van het product. 

Wat kun je met epoxy doen? 

Na het maken van het perfecte mengsel zijn er een aantal verschillende dingen die je met het mengsel kan doen. Je kunt er hout of steen mee coaten en het hierdoor mooi laten glanzen. Met dit hout kun je dan bijvoorbeeld een epoxy tafel maken. Epoxy kan ook goed gecombineerd worden met glasweefsel, aramideweefsel en koolstofweefsel. Een combinatie van weefsel en epoxy wordt laminaat genoemd. Het proces om dit te maken heet lamineren. Het laminaat kan gebruikt worden als bekleding van voorwerpen of indien dik genoeg als constructief materiaal. Als laatste zou je epoxy ook kunnen gebruiken als lijm.