Het is belangrijk om in de winter je auto altijd goed sneeuwvrij te maken en ervoor te zorgen dat alle autoruiten helder zijn. Dit sneeuwvrij maken duurt vaak wel eventjes dus vaak hebben mensen er de tijd niet voor omdat ze moeten haasten om op tijd op hun werk aan te komen, dit kan echter zeer gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je je auto sneeuwvrij kan maken en waardoor je zonder zorgen de weg op kan.

Probeer bij het dak te beginnen

Iedereen heeft wel eens achter een auto gereden waar er ineens een hoop sneeuw van het dak afvloog, zeker op hogere snelheden. Ook tijdens het remmen kan er ineens een hoop sneeuw op je voorruit vallen, hier kunnen mensen best van schrikken. Probeer daarom altijd bij het dak te beginnen, in principe is het sneeuwvrij maken van het dak zo gebeurd. Met je arm heb je zo al het sneeuw van je dag af gehaald, pak desnoods een zeem, maak hierbij ook geluk je ruiten en motorkap sneeuwvrij.

De ruiten helder maken

Bij koude temperaturen heb je ‘s ochtends altijd een laagje ijs op je ruiten zitten, als je geen ruitverwarming hebt moet je deze met een ijskrabber eraf halen. Je kan dit ook preventief aanpakken, door gebruik te maken van een anti vorst deken of een gehele autohoes. Vergeet bij het ijsvrij maken van de ruiten nooit de spiegels mee te maken. Als je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie in je voorruit, let er dan goed op dat er nergens een sterretje in de voorruit zit. Door grote plotselinge temperatuurverschillen kunnen deze sterretjes snel uitgroeien tot een hele barst, waardoor de hele voorruit vervangen moet worden.

Zorg dat de verlichting zichtbaar is

Het is natuurlijks belangrijk dat je goed zichtbaar bent, zeker in de winter wordt het pas laat licht. Het sneeuwvrij maken van alle verlichting is dan ook zeer belangrijk. Veeg als je bezig bent ook gelijk je kenteken vrij, isschien lijkt dit helemaal niet belangrijk maar het is nou eenmaal verplicht om je kenteken leesbaar te hebben. Gevolgen van het niet of slecht sneeuw/ijsvrij maken van je auto. Het is nou immers levensgevaarlijk om met je auto de weg op te gaan als deze onvoldoende sneeuw of ijsvrij gemaakt is, goed zicht is nou eenmaal heel belangrijk. De politie let in deze periode extra op of alle ruiten ijsvrij en schoon zijn, als dit niet het geval is kunnen hierbij kunnen boetes van €240 worden uitgedeeld. Als de spiegels ook niet ijsvrij gemaakt zijn wordt er hiervoor nog eens 140 bovenop geteld. Ook wanneer er nog veel sneeuw op de motorkap en het dak ligt kunnen er boetes worden uitgeschreven.