Een zwembad onderhouden is natuurlijk wel van belang wanneer je een eigen zwembad in de woning of in de tuin hebt. Daarom is het handig om enkele tips te volgen waarmee je ervoor kan zorgen dat je een eigen zwembad goed kan onderhouden, zodat deze extra lang meegaat. Wat kun je het beste doen om dit voor elkaar te krijgen?

Kiezen voor het juiste water

Je zou zeggen dat je elk soort water kunt gebruiken in een zwembad en dat er geen verschil is tussen bijvoorbeeld leidingwater en grondwater. Dit is niet helemaal waar. Het is altijd aan te raden om leidingwater te gebruiken in plaats van grondwater. Grondwater kan voor problemen zorgen. In grondwater zit veel kalk en ijzer en daarnaast wijkt het zuurgraad ook af. In leidingwater kunnen onderhoudsmiddelen ook beter hun werk doen. Daarnaast is de hardheid van het water ook van groot belang. Als je chloor gaat gebruiken om het water vrij te maken van bacteriën. Anorganisch chloor gebruik je dan in het geval van zacht water. Organisch chloor kun je verder gebruiken bij alle watertypen.

Houd het zwembad goed schoon

Een vuil zwembad zal alleen maar voor nadelen zorgen in bijvoorbeeld de pompen en de filters. Dit is niet iets waar je graag problemen mee zou willen hebben. Zodra je voor de eerste keer een zwembad vult, dan merk je dat het water natuurlijk helder en schoon is. Maar wanneer er veel gezwommen wordt, zal het water vervuild raken met huidschilfers, crèmes en zand en aarde. Gebruik altijd een goede en sterke filter om het water schoon te maken.

Het zwembad dichtmaken

Om te voorkomen dat het zwemwater snel vies wordt, kun je ervoor kiezen om het zwemwater schoon te houden door het zwembad altijd af te dekken. Dit doe je met daarvoor speciaal gemaakte afdekmogelijkheden. Door dit te doen, voorkom je dat bladeren in het water vallen of andere materialen die door de wind mee kunnen worden gevoerd. Daarnaast zorgt het ook voor de veiligheid, waardoor kinderen en dieren niet in het water kunnen vallen wanneer het zwembad niet gebruikt wordt.

Een zwembad renoveren

Soms is er zoveel schade aan het zwembad, bijvoorbeeld wanneer het bad al oud is, dat je het zwembad moet laten renoveren. Dit kun je het beste door een professional laten uitvoeren. Door het zwembad goed te onderhouden, kun je er extra lang van genieten. Neem dan ook zeker de moeite en tijd om het zwembad goed te onderhouden.