Van de kleinste ritssluiting tot de grootste wolkenkrabber, RVS, dat ook bekend staat als roestvast staal, is een essentieel onderdeel van het moderne leven.

De sterkte van roestvast staal, maakt het materiaal ideaal voor een breed scala aan toepassingen. Het materiaal heeft weerstand tegen corrosie en weinig onderhoud nodig. Het heeft ook een lange levensduur en is 100% recyclebaar.

Soorten roestvast staal

Er zijn meer dan 150 soorten roestvast staal, waarvan er 15 algemeen worden gebruikt in alledaagse toepassingen. Roestvast staal wordt in verschillende vormen gemaakt, waaronder platen, staven, platen en buizen voor gebruik in industriële en huishoudelijke omgevingen. Steelpoint International is een Nederlandse leverancier van veel van deze platen, buizen en staven.

Een breed spectrum van industrieën vertrouwt op roestvast staal, waaronder de bouw, de automobielindustrie en meer. Voor veel toepassingen is het gewoon de meest effectieve oplossing.

Auto’s en transport

Roestvast staal werd in de jaren ’30 voor het eerst gebruikt in de auto-industrie door de Ford Motor Company om verschillende conceptauto’s te maken.

Tegenwoordig neemt het gebruik van roestvast staal in de auto-industrie met een rap tempo toe. Het wordt gebruikt in uitlaatsystemen, sierlijsten en grills van auto’s, maar nieuwe emissiereductie normen en milieuoverwegingen zorgen ervoor dat fabrikanten ook de voorkeur geven aan roestvast staal in structurele componenten.

RVS wordt gebruikt in alle vormen van transport, waaronder scheepscontainers, tankwagens en vuilniswagens. Het is uitstekend geschikt voor het transport van chemicaliën, vloeistoffen en voedingsmiddelen. De hoge sterkte zorgt voor dunnere containers, waardoor brandstofkosten worden bespaard, terwijl de corrosiebestendigheid de reinigings- en onderhoudskosten verlaagt.

Zwarte industrie

De chemische, olie- en gasindustrie opereren in ruwe omgevingen met hoge temperaturen en zeer giftige stoffen. Er zijn speciale soorten roestvast staal ontwikkeld voor gebruik in deze industrieën die een verbeterde weerstand tegen corrosie bieden over een groter temperatuurbereik. Hoogwaardig roestvast staal is van vitaal belang bij de constructie van opslagtanks, kleppen, leidingen en andere componenten.
Super duplex staal wordt vaak gebruikt vanwege zijn hoge sterkte. Het kan in grote platen worden geproduceerd, wat het lassen minimaliseert en de structurele integriteit maximaliseert. De hogere sterkte vermindert ook de behoefte aan extra structurele ondersteuning en funderingen, waardoor de bouwkosten worden verlaagd. Steelpoint International heeft verschillende super duplex platen in zijn assortiment.