Er zijn veel verschillende methoden waarop je fysiek en/of conditioneel sterker van kan worden, variërend van intensiteit en volume. Veel mensen gaan gewoon naar een sportschool om daar schema’s af te werken. Hieronder vind u een aantal populaire methoden in Nederland.

Yoga

Yoga is erg populair geworden in de tweede helft van de twintigste eeuw. Yoga heeft betrekking op bewustwording. Bij yoga train je je geest en je lichaam, waardoor je mentaal en fysiek sterker wordt. Bij yoga heb je veel oefeningen die zorgen voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van apparaten of gewichten heb je niet het gevaar om je lichaam ergens zwaar te belasten. Yoga zorgt er ook voor dat spanning en blokkades weggaan, waardoor u beter in uw vel komt te zitten.

Pilates

Dit is een trainingsmethode waarbij de focus wordt gelegd op houding, stabiliteit, coördinatie en ademhaling. Het is een effectieve manier die spiergroepen tegelijkertijd versterkt en voor een soepel lichaam zorgt. Bij pilates train je voornamelijk je ‘core’, oftewel je romp. Een sterke core geeft je meer kracht en balans, ook zorgt het ervoor dat je een goede houding aan houdt.

Crossfit

Crossfit is een effectieve trainingsmethode die is overgekomen vanuit Amerika. Hierbij wordt gewerkt met gevarieerde, functionele bewegingen die op een hoge intensiteit worden uitgevoerd. Crossfit werd in Amerika al gebruikt door brandweerlieden en topsporters om lichamelijk in een goede conditie te komen. Met functionele bewegingen, worden bewegingen bedoeld waar de mens voor gemaakt is, zoals rennen, springen, duwen, gooien, tillen, klimmen en trekken. Dit wordt ondersteunt door losse gewichten zoals dumbells, kettlebells en andere voorwerpen zoals tractorbanden en zware touwen.

Circuittraining

Bij een circuittraining wordt er een heel parcour afgelopen met allerlei oefeningen. Vaak is het een fullbody schema die je afloopt. Deze oefeningen werk je kort achter elkaar af waardoor je ook aan je conditie werkt. Vaak worden deze parcours in groep vorm afgewerkt, wat ook leuker is dan alleen. Meestal bestaat zo’n training uit negen tot twaalf verschillende oefeningen, die eerst worden voorgedaan door een fitnessinstructeur. Daarna zul je in de groep steeds een stap opzij gaan om een andere oefeningen te doen.