Je mist het gevoel van vrijheid als je in je auto rijdt. Dan wordt het tijd om een boot aan te schaffen. Maar een boot is niet zomaar gekocht, je moet namelijk op verschillende punten letten voordat de boot aanschaft. Het gaat hier wel over het kopen van een tweedehands boot.

Oriëntatie

Een boot is een dure aankoop, daarom kun je niet zomaar een boot gaan uitkiezen in de haven. Je zorgt er eerst voor dat je een idee krijgt van wat voor boot je wilt gaan aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld bij een haven of schakel een makelaar in. Zo kan Jachtmakelaardij Kappers jou helpen met het kopen van een boot. Mocht je je boot willen verkopen dan kun je ook bij hun terecht. Je krijgt goed advies en betaald uiteindelijk de juiste prijs.

De boot

Als je eenmaal een leuke boot hebt gevonden, dan is het belangrijk dat je die boot natrekt en keurt. Je wilt natuurlijk geen boot met technische mankementen kopen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken bij Kadaster of er geen hypotheek op rust, anders kunnen er veel kosten bij komen. Verder moet je kijken of de technische staat goed is want je wilt natuurlijk later niet ineens voor dure verrassingen komen te staan. Dat kun je dan laten nakijken door iemand met verstand van de techniek van boten. Verder kun je ook nog vragen of je een proefritje wilt maken om te kijken of de boot goed aanvoelt.

Kosten

Als je de boot nagekeken hebt dan is het verstandig om te kijken welke kosten erbij komen. Je kunt de kosten verdelen in eenmalige kosten en kosten die elk jaar terug komen. Zo betaal je voor de aanschaf van de boot en het onderhoud ervan. Het is handig om van tevoren in te schatten hoeveel geld je de komende jaren nodig gaat hebben voor de boot. Zo kun je dat alvast apart leggen. 

De koop

Als je alles hebt gecontroleerd dan is het tijd om de koop vast te leggen. Dat doe je schriftelijk. Voor jezelf en voor de verkoper. Omdat er vaak ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Het is verstandig om je boot altijd bij een erkend bedrijf te kopen. Zo weet je dat je altijd goed geholpen wordt.