Tuurlijk, het lijkt zo leuk om in een hip koffietentje de lekkerste, en vaak ook de mooiste, koffiecreaties te drinken. Maar onderschat je eigen kunde niet. De lekkerste koffie kun je ook heel goed zelf maken. Thuis in je eigen keuken. Een paar tips om je op weg te helpen.

Een goede basis van koffie in de juiste verhoudingen

De koffie die je gaat gebruiken moet natuurlijk goed zijn. Van slecht gebrande koffie, kun je niets lekkers maken. Andersom kun je van goede koffie wel verkeerd verwerken, maar dat is een andere zaak.

Zorg dus voor een goede kwaliteit koffie of koffiebonen, het liefst eerlijk verkregen. Dan meet je de juiste hoeveelheden af. Meten is weten. Je zult hier misschien even moeten experimenten voor de juiste verhoudingen, maar over het algemeen is 12 gram koffie voor 200 milliliter water een goede richtlijn. Voor een espresso is 7 gram voor 25 milliliter gangbaar.

Gebruik goed en schoon materiaal

Zorg er ook voor dat je schoon werkt. Maak je koffiemachine goed schoon voor het lekkerste resultaat. Een koffieapparaat of espressomachine heeft onderhoud nodig en schoonmaakbeurten die onder andere goed ontkalken. Je koffie zal beslist lekkerder smaken en bovendien gaat je apparaat door goed onderhoud langer mee.

Voor liefhebbers van cappuccino en latte macchiato is de melk natuurlijk ook een belangrijk punt. Zorg voor goede (vette) melk, dat geeft de mooiste schuimlaag. Er zijn espressomachine die een stoompijpje hebben voor het opschuimen van melk. En er zijn losse melkopschuimers te verkrijgen. Het voordeel van een losse opschuimer is dat deze vaak gemakkelijk in gebruik is. En vaak ook gebruikt kan worden voor andere dranken zoals warme chocolademelk of milkshake. Zorg er in ieder geval voor dat je een exemplaar koopt met een non stick coating. Dan weet je zeker dat het ook gemakkelijk schoon te maken is. Melkopschuimer aanschaffen? Je kan terecht bij Meesterslijpers.nl.

En verder veel oefenen

Het spreekwoord zegt niet voor niets oefening baart kunst. Net zoals die eerste pannenkoek meestal niet zo goed lukt, zo zal ook je eerste kopje koffie misschien niet perfect zijn. Gewoon blijven oefenen, proeven en bijschaven. En voor je het weet, zijn je kopjes koffie thuis beter dan die van dat koffietentje.