Je hoort het wel vaker: een gezonde voeding is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Chips, hamburgers en pizza’s zijn toch hartstikke lekker, waarom zouden ze dan slecht zijn? In het artikel hieronder leggen we je dat uit.

Wat is gezond eten?

Allereerst leggen we je even uit wat gezond eten dan eigenlijk precies is. Gezond eten is niet per definitie één ding. Als je heel veel komkommers eet, ben je niet gezond aan het eten, omdat je dan teveel van één voedingsstof binnen krijgt. De sleutel in een gezonde levensstijl, zit hem in variatie. Eet dus iedere dag iets anders. 

Daar zit echter ook wel een catch in. De ene dag friet, de andere dag pizza en de dag daarop shoarma is natuurlijk absoluut niet gezond. Hieronder leggen we je daarom even uit waar een gezonde maaltijd aan moet voldoen. Wil je hulp met het opstellen van een gezonde levensstijl? Neem dan eens contact met diëtistenpraktijk Samen Sterk in Rotterdam.

Eisen voor een gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd moet aan een paar belangrijke criteria voldoen. Zo mag een maaltijd niet te vet zijn en wanneer er wel vetten in een maaltijd zitten, is het beter dat dat gezonde vetten zijn, zoals omega 3. Denk verder aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Een gezonde maaltijd bevat de juiste hoeveelheid van al deze bouwstenen. Veel van deze bouwstenen zitten in groenten, het is dus veel beter om veelal plantaardige maaltijden te eten. Vlees is namelijk helemaal niet zo gezond als je denkt.

Ga voor vega

Je hoeft echt niet volledig vegetarisch te worden, maar het is zeker stof tot nadenken. Vlees is namelijk helemaal niet zo goed voor ons lichaam als we lang gedacht hebben en we hebben het ook zeker niet nodig. Zo is nu al een tijdje bekend dat bewerkt en rood vlees best wel flink kankerverwekkend zijn. Teveel suikers trouwens ook. Het is niet zo slecht voor je als roken, maar naast kanker kunnen vlees en suikers voor nog veel meer gezondheidsproblemen zorgen. Reden genoeg dus om eens na te gaan of al dat vlees, vet en suiker wel nodig is.

Het gevolg van slechte voeding

Slechte voeding kan heel veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt er ziek van worden, maar het kan er ook voor zorgen dat je er niet lekker van in je vel gaat zitten. Je kunt meer stress gaan ervaren, slaapproblemen krijgen, problemen met je conditie, of minder gelukkig worden.