Ben je ouder dan 60 jaar? Dan kun je flink besparen op jouw zorgpremie! Hoe dat werkt, leggen we uit in dit artikel.

Korting krijgen op je zorgpremie, hoe zit dat precies?

Als 60+’er kun je van veel voordeel gebruik maken. Korting op treinkaartjes, de bioscoop, een museumpas of korting op je lidmaatschap bij de sportvereniging. Het is zomaar een greep uit de verschillende soorten korting die je als 60+’er kunt krijgen. Hierdoor blijft je portemonnee beter gevuld en kun je jouw geld besteden aan andere belangrijke dingen. Veel mensen die al langere tijd bij dezelfde zorgverzekeraar zijn verzekerd, blijven zitten omdat ze bijvoorbeeld via een collectief verzekerd zijn. Het klopt dat dit lange tijd een voordelige manier van verzekeren was. Het misverstand is echter dat een collectieve verzekering áltijd goedkoper is dan een individuele polis. Het is namelijk vaak financieel aantrekkelijker om individueel een verzekering af te sluiten. Dit komt doordat jij je met een collectieve polis ook kunt over- of juist onderverzekeren, waardoor je onderaan de streep uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer je zelf een individuele polis af zou sluiten. Je kunt namelijk als 60+’er behoorlijk veel besparen door over te stappen. Een nieuwe zorgverzekering kiezen, kan je dus veel geld opleveren.

Overstappen vind ik een beetje eng, wat als ik mijn huidige voordeel verlies?

Het kan aanvankelijk eng lijken om over te stappen, bijvoorbeeld wanneer je via oude werkgeverscollectiviteit korting krijgt op je zorgpremie. Als je overstapt ‘verlies’ je dit voordeel en loop je misschien korting mis, nietwaar? Toch is dit niet het geval als je goed vergelijkt. Stel je voor: je hebt vanaf de ingangsdatum van de verzekering een ruime aanvullende dekking. Dit heb je zo afgesloten omdat je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Je hebt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor alternatieve zorg, huidbehandelingen en tandartskosten afgesloten, zodat je niet onaangenaam verrast kan worden met een hoge rekening. Maar wat nou als je hier jaarlijks eigenlijk amper gebruik van maakt? Dan ben je oververzekerd. En je betaalt dus maandelijks te veel voor zorg waar je geen gebruik van maakt. Zonde! Je kunt in dat geval beter overstappen en kiezen voor een individuele polis die precies datgene vergoedt waar je ook echt gebruik van maakt. Dit kan je op jaarbasis tientallen tot honderden euro’s schelen. Zie het overstappen dus niet als een mogelijkheid dat je korting ‘verliest’ maar eerder als een kans om veel geld te besparen.

Hoe kan ik het beste overstappen?

Je hoeft echt geen ‘tech savy’ millennial te zijn om eenvoudig online over te kunnen stappen. Tegenwoordig zijn er veel websites waar in een paar stappen online kunt overstappen. Je kunt hier online alle premies vergelijken en kijken welke verzekering het beste bij jouw wensen past. Je kunt er bovendien direct overstappen, en jouw oude verzekering wordt dan automatisch voor je opgezegd. Ben je niet zo handig met internet en online overstappen? Dan kun je ook altijd nog je kleinkinderen of een handige vriend of buurvrouw inschakelen om je te helpen met overstappen. Hierdoor wordt overstappen en korting krijgen op je premie een koud kunstje.