‘Effe schaften!’ Het is misschien een wat verouderde uitdrukking, maar het wordt nog regelmatig gebruikt in de bouw door bouwvakkers om aan te duiden dat er geluncht moet worden. Hiervoor wordt, je raadt het al, een schaftkeet gebruikt. Een schaftkeet is een tijdelijke en verplaatsbare huisvesting voor bouwvakkers op de bouwplaats. Je kunt zowel een schaftkeet kopen of huren.

Verschillende soorten bouwketen

Een schaftkeet is mobiel en varieert van 2m tot 2,90m. De wagens hebben een plat of licht afgebogen dak en is in de regel niet gemotoriseerd. Het grote voordeel van een bouwkeet, oftewel schaftkeet, is dat deze door een voertuig met trekhaak getrokken en verplaatst kan worden. Je hebt onderscheid tussen;

  • Schaftkeet: uitsluitend bedoeld voor lunchen;
  • Schaft-magazijn: zowel een lunchruimte als opbergruimte voor gereedschap e.a. materialen;
  • Schaft-magazijn-toilet: een combinatie van en lunchruimte, opbergruimte en toiletruimte.

Je kunt een schaftkeet huren bij Dit is Plek; een bedrijf gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van schaftketen en andere units. Je huurt een schaftkeet dus meestal ter aanvulling op een verbouwing of wanneer je jouw vakmannen in de bouw een ruimte wilt bieden waar ze kunnen lunchen.

Speciale schoon-vuilwagen voor asbest

Is er asbest in een woning of bedrijfspand gesignaleerd en moet dit volgens de juiste wijze verwijderd worden? Dan kun je hiervoor een speciale schoon-vuilwagen huren of kopen. Dit zijn varianten van schaftketen die andere bij asbestsanering gebruikt worden. Deze units zijn in de regel voorzien van een schone ruimte, douchegelegenheid en toiletruimte en een vuile kant. Het idee achter deze units is dat de werkzaamheden van het uitvoerend personeel zo vereenvoudigd worden. Mensen stappen aan de vuile kant naar binnen waarna men zich uitkleedt en douched in de doucheruimte. Nadat de medewerker weer schoon en gedesinfecteerd is, kleedt men zich weer aan en kan doorgelopen worden naar de schone ruimte, waar gelunched kan worden.

Een bouwunit: het grote broertje van de schaftkeet

Een bouwkeet, ook wel portecabin genoemd, is het grote broertje van de schaftkeet. Deze is in omvang groter en staat meestal niet op wielen. In plaats daarvan wordt de bouwkeet op een metalen frame geplaatst. Een bouwunit kan tot wel 12,70 meter lang zijn, wat ze een stuk groter maakt dan de traditionele schaftketen. Wil je een bouwunit verrijden? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Vanwege de grootte worden deze units vaak met een hijskraan of takelwagen geplaatst, waardoor ze niet eenvoudig naar een andere locatie verplaatst kunnen worden. Bouwunits worden onder andere gebruikt voor kantoren, scholen of winkels wanneer er tijdelijk extra ruimte nodig is vanwege een verbouwing of verhuizing naar een nieuw gebouw.