Edelstenen zijn prachtige natuurlijke creaties die al eeuwenlang worden gekoesterd om hun schoonheid en unieke eigenschappen. Of je nu edelstenen bezit als sieraden, decoratieve objecten of om hun helende energie, het is belangrijk om ze goed te onderhouden om hun glans en aantrekkelijkheid te behouden. In deze blog geven we je enkele tips over hoe je jouw edelstenen schoon en glanzend kunt houden.

Regelmatige reiniging

Het regelmatig reinigen van je edelstenen is essentieel om ze in topconditie te houden. Stof, vuil en lichaamsoliën kunnen zich ophopen op het oppervlak van de stenen en hun glans verminderen. Je kunt beginnen met het voorzichtig afnemen van de edelstenen met een zachte, droge doek om stof en vuil te verwijderen. Voor een grondigere reiniging is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist. Het is begrijpelijk als je geen zin hebt in het reinigen van jouw edelstenen, zorg dan dat je ze koopt bij de edelstenen winkel in Ridderkerk, deze edelstenen zijn extreem goed gereinigd en als je er normaal mee omgaat hoef je er alleen om de zoveel tijd een doekje overheen te halen.

Het juiste reinigingsproces kiezen

Afhankelijk van het type edelsteen en de gevoeligheid, zijn er verschillende reinigingsmethoden die je kunt gebruiken. Hier zijn drie veelvoorkomende methoden om edelstenen schoon te maken:

1. Zeep en water: Voor veel edelstenen is een milde zeep en wateroplossing voldoende om ze schoon te maken. Meng een paar druppels milde zeep in een kom met lauw water en gebruik een zachte doek of een zachte borstel om de edelsteen voorzichtig te reinigen. Spoel de steen vervolgens af onder stromend water en droog hem met een zachte doek.

2. Ultrasoon reinigen: Ultrasone reinigers zijn apparaten die geluidsgolven gebruiken om vuil en olie van edelstenen te verwijderen. Hoewel ze zeer effectief kunnen zijn, zijn ultrasone reinigers niet geschikt voor alle soorten edelstenen. Zachte of poreuze stenen, zoals opaal, parels en turkoois, kunnen beschadigd raken door ultrasone reiniging.

3. Stoomreiniging: Stoomreinigers gebruiken hoge druk en hoge temperaturen om edelstenen te reinigen. Ze zijn vooral effectief bij het verwijderen van vuil en olie van diamanten, robijnen en saffieren. Net als bij ultrasone reinigers, zijn stoomreinigers niet geschikt voor alle edelstenen, vooral niet voor die welke gevoelig zijn voor warmte.

Veilig opbergen

Het opbergen van je edelstenen op de juiste manier is net zo belangrijk als het reinigen ervan. Om krassen en beschadigingen te voorkomen, bewaar je edelstenen en sieraden apart in een zachte doek, zakje of sieradendoos met aparte compartimenten. Vermijd het opbergen van edelstenen op plaatsen met extreme temperaturen of vochtigheid, omdat deze omstandigheden hun kleur en glans kunnen aantasten. Daarnaast is het belangrijk om je edelstenen uit de buurt van chemicaliën en scherpe voorwerpen te houden, aangezien deze de stenen kunnen beschadigen.