Verslavingen zijn er in vele soorten en vormen. Veel vrouwen grappen vaak dat ze shopverslaafd zijn, maar dit is ook daadwerkelijk een verslaving! Andere vormen van verslaving zijn drugsverslaving, alcoholverslaving, gokverslaving en medicijnverslaving maar ook een gameverslaving kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Twijfel je of jij verslaafd bent aan iets? Je herkent het aan de volgende symptomen.

Je kunt psychisch of lichamelijk niet meer zonder een middel

Het is wellicht een beetje een open deur, maar als je lichamelijk of psychisch niet meer zonder iets kunt, spreek je van een verslaving. Heb je bijvoorbeeld last van trillende handen, hoofdpijn of andere lichamelijke ontwenningsverschijnselen, dan is dit een overduidelijk teken van verslaving. Kun je de hele dag nergens anders aan denken en moet je steeds meer van hetzelfde middel gebruiken om hetzelfde effect te krijgen? Bijvoorbeeld meer alcohol of meer drugs voor dezelfde kick of hetzelfde euforische gevoel? Grote kans dat je verslaafd bent. Ben je nog niet zo lang verslaafd, dan is het vaak makkelijker om te stoppen. Heb je echter al jaren last van je verslaving dan is soms directe opname in een afkickkliniek de beste optie om van je verslaving af te komen.

Je hebt al vaker geprobeerd om te stoppen maar het is steeds niet gelukt

Misschien heb je jezelf al meerdere keren voorgekomen om te stoppen met je gedrag, maar is het tot nu toe steeds niet gelukt om ook daadwerkelijk af te rekenen met je verslaving. Vaak bagatelliseren mensen hun afhankelijkheid van sigaretten, drugs of alcohol omdat het maar om één sigaret, één drankje of één pilletje gaat. Morgen wordt het vast beter en dan stop je er echt mee… Toch? Als dit je bekend voorkomt, dan kan het goed zijn dat je eigenlijk verslaafd bent, maar nog niet de nodige stappen hebt ondernomen om van je verslaving af te komen.

Je hebt een schuldgevoel

Vaak hebben mensen die verslaafd zijn aan iets een schuldgevoel als ze toegeven aan hun verslaving. Soms kan ook alleen het erkennen van de verslaving voldoende zijn om een schuldgevoel bij diegene te creëren.

Je verwaarloost je vrienden en familie

Als je verslaafd bent staat je verslaving op nummer een. Je hebt dit immers nodig om ‘goed’ te kunnen functioneren. Tenminste, zo voelt het. Als je vrienden en familie aangeven dat ze het gevoel hebben dat ze niet meer belangrijk voor je zijn, of als je merkt dat je jouw vrienden en familie verwaarloost, is dit een teken aan de wand dat je mogelijk verslaafd bent. De enige oplossing is dan om hulp te zoeken voor je probleem zodat je snel van jouw verslaving af komt!