Er zijn nog steeds mensen die denken dat je lenzen en make-up niet tegelijk kunt dragen. Niets is minder waar! Wel zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je als lenzendrager make-up op doet. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld voor het dragen van make-up en contactlenzen!

1. Altijd eerst handen wassen

Hygiëne is altijd een prioriteit als je lenzen draagt. Was dus altijd eerst je handen voordat je je lenzen aanraakt en deze in doet, maar ook als je ze weer uit doet. Als je maandlenzen draagt, dan dien je de lenzen ook op correcte manier schoon te maken om oogirritaties te voorkomen. Daarnaast is het verstandig te kiezen voor lenzen van bijvoorbeeld Precision1 die goed hydrateren.

2. Eerst lenzen in en dan pas make-up op

Make-up aanbrengen is soms een lastige klus als je niet goed kunt zien. Doe daarom eerst je contactlenzen in voordat je je make-up doet. Hiermee voorkom je ook dat er mascara of poeder op je oog komt en je daaroverheen je lens doet, wat kan zorgen voor pijnlijke ogen en irritaties.

3. Verwijderen: eerst de lenzen, dan de make-up

Aan het einde van de dag verandert de volgorde weer: je kunt dan de contactlenzen beter eerst verwijderen voordat je je gezicht schoonmaakt. Je hoeft namelijk niet goed te kunnen zien als je je make-up afhaalt en daarnaast voorkom je dat de lenzen vies worden van de make-up reiniger.

4. Ga voor kwaliteit

Door contactlenzen worden je ogen kwetsbaarder voor infecties en ontstekingen. Daarom is het van belang om voor goede kwaliteit make-up te kiezen. Ga voor producten die oftalmologisch getest zijn. Vervang je make-up daarnaast ook regelmatig voor nieuwe en frisse exemplaren, zodat bacteriegroei geen kans krijgt en de kwaliteit niet daalt. Dit geldt zeker voor je mascara en eyeliner, omdat je deze dicht rond je ogen (en dus ook lenzen) draagt.

5. Nepwimpers

Nepwimpers en lenzen gaan ook niet goed samen. De lijm en de lenzen zijn namelijk iets te heftig voor je ogen en kunnen sneller voor irritaties zorgen. Kun je de verleiding van nepwimpers toch niet weerstaan? Dan kun je deze het beste pas aanbrengen als de lijm bijna helemaal opgedroogd is.

6. Soort make-up

Het soort make-up kan ook een verschil maken. Zo is make-up in poedervorm vaak minder geschikt als je lenzen in hebt. Poeder-oogschaduw kan namelijk makkelijk in de ogen en op je lens komen en dat kan flink irriteren. Blijf daarnaast ook weg van olie-achtige make-up rondom je ogen om dezelfde reden. Kies in plaats daarvan liever voor make-up op crème basis. Breng ook nooit eyeliner aan op je waterlijn, of kies in ieder geval voor vloeibare eyeliner en geen potlood.

7. Geef je ogen een break

Heb je pijnlijke of jeukende ogen of zijn ze om een andere reden rood geworden? Probeer op die dag dan even helemaal geen make-up op te doen. Vaak verdwijnen de klanten dan weer vanzelf. Zo niet, dan is het slim om even langs de opticien of oogarts te gaan.

8. Gebruik daglenzen

Het is begrijpelijk dat je soms toch voor nepwimpers en een poederoogschaduw wilt kiezen om de gewenste ooglook te creëren. Kies in dat geval voor daglenzen. Deze gooi je aan het einde van de dag gewoon weg als de lens dan een beetje vies geworden is!