Je ziet het woord shea butter steeds vaker terugkomen op verschillende huidverzorgingsproducten, maar wat is shea butter precies en waarom is het zo goed voor je huid? Dat leggen we je uit in het artikel hieronder.

Zachte boter

Shea butter is eigenlijk niets anders dan een zachte, natuurlijke boter. Het wordt gewonnen uit noten van de sheaboom, waar de boter dan ook zijn naam aan dankt. De boter is een vette, rijke substantie, die bij kamertemperatuur een vaste vorm aanneemt. 

Voedende werking

Shea butter heeft veel voordelen voor je huid. Zo stimuleert de boter de doorbloeding, hydrateert het de huid en verbetert het de elasticiteit van de huid. Er zit een hoog gehalte vitamine A, E en F in de boter, waardoor de huid gezond en goed gevoed blijft. Daarbij werkt de boter ook ontstekingsremmend.

Wat doe je ermee?

Shea butter kun je voor veel doeleinden gebruiken, al wordt het veelal als huidcrème gebruikt. Zo is het een fijne oogcrème, maar werkt het ook goed voor uitgedroogde handen of lippen. In Afrika, waar de boter vandaan komt, wordt de pure variant van de boter ook als olie in voeding gebruikt. Wil je koken met shea boter, dan is het belangrijk dat je een variant inslaat waar je ook mee kunt koken en waar dus geen stoffen aan toegevoegd zijn die je liever niet zou eten.

Kies voor ongeraffineerd

Er zijn verschillende soorten shea butters. Zo heb je geraffineerde shea butter en ongeraffineerde shea butter. Wil je echt de effecten van de shea butter kunnen voelen, dan kun je het beste voor de ongeraffineerde shea butter kiezen. In geraffineerde shea butter zitten namelijk toegevoegde chemicaliën en conserveringsmiddelen, waardoor de effecten van de boter minder sterk worden.